egyedi igények szerinti tanfolyam
Vadmadár ízrepülés
Hozzávalók
Húsétel:
- 1 kg fácán és vadkacsa mellehúsa vegyesen
- 1 kisebb zellergumó
- 1 nagyobb petrezselyemgyökér
- 1 nagyobb sárgarépa
- 2 ek. olaj
- 1 csapott ek. liszt
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- kakukkfű
- tárkony
- csombor
- petrezselyem
- só
- bors
- 2 tojás
- 2 dl tej
- 1 db szikkadt zsemle
Tárkonymártás:
- 6 tojás sárgája
- 2 dl tejföl
- 3 ek. olaj
- 1 ek. morzsolt tárkony
- 1 csokor petrezselyem
- 1 tk. reszelt ecetes torma
- 2 kk. porcukor
- 1 ek. mustár
- só
- bors
Elkészítés
A húst és a zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk és sós vízben előfőzzük (kb. 20 perc).
Tejbe áztatjuk a zsemlét, amikor kellően puha, jól kinyomkodjuk. Hozzáadjuk a húsokat, a zöldségeket és húsdarálón kétszer átdaráljuk az egészet, majd fűszerekkel ízesítjük és kézzel jól összedolgozzuk. Beletesszük a két tojás sárgáját, az apróra vágott petrezselymet és az olajon üvegesre pirított, apró kockákra vágott vöröshagymát, végül hozzákeverjük a tojások kemény habbá vert fehérjét is.
Egy őzgerinc formát kiolajozunk, liszttel vékonyan meghintünk és beletesszük a masszát, melyet előmelegített sütőben megsütünk. Amikor a teteje szép piros, kivesszük.
Ha kihűlt, szépen szeletelhető. Hidegen és melegen is finom. Jól illik hozzá a tárkony-, vagy kakukkfűmártás.
Tárkonymártás:
1 dl sós vízben megfőzzük a tárkonyt és az apróra vágott petrezselymet.
A tojások sárgáját elkeverjük a tejföllel és egy lábasban folyamatosan kevergetve felmelegítjük. Egy tálban lehűtjük. A porcukrot elkeverjük a mustárral, cseppenként adagoljuk hozzá az olajat. Folytonos keverés mellett hozzáadjuk az ecetes reszelt tormát, a tojássárgáját, majd felöntjük a fűszeres lével és az egészet simára dolgozzuk. (Hal- és vadételekhez jól párosítható.)