Vadmadár ízrepülés

(vadkacsa- és fácánmell leveszöldséggel előfőzve, darálva, fűszerezve, őzgerinc formában sütve) tárkonymártással

Hozzávalók

Húsétel:

  • 1 kg fácán és vadkacsa mellehúsa vegyesen
  • 1 kisebb zellergumó
  • 1 nagyobb petrezselyemgyökér
  • 1 nagyobb sárgarépa
  • 2 ek. olaj
  • 1 csapott ek. liszt
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • kakukkfű
  • tárkony
  • csombor
  • petrezselyem
  • só 
  • bors
  • tojás
  • 2 dl tej 
  • 1 db szikkadt zsemle

Tárkonymártás:

  • tojás sárgája
  • 2 dl tejföl
  • 3 ek. olaj
  • 1 ek. morzsolt tárkony
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 tk. reszelt ecetes torma
  • 2 kk. porcukor
  • 1 ek. mustár
  • bors

Elkészítés

A húst és a zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk és sós vízben előfőzzük (kb. 20 perc).

Tejbe áztatjuk a zsemlét, amikor kellően puha, jól kinyomkodjuk. Hozzáadjuk a húsokat, a zöldségeket és húsdarálón kétszer átdaráljuk az egészet, majd fűszerekkel ízesítjük és kézzel jól összedolgozzuk. Beletesszük a két tojás sárgáját, az apróra vágott petrezselymet és az olajon üvegesre pirított, apró kockákra vágott vöröshagymát, végül hozzákeverjük a tojások kemény habbá vert fehérjét is.

Egy őzgerinc formát kiolajozunk, liszttel vékonyan meghintünk és beletesszük a masszát, melyet előmelegített sütőben megsütünk. Amikor a teteje szép piros, kivesszük.

Ha kihűlt, szépen szeletelhető. Hidegen és melegen is finom. Jól illik hozzá a tárkony-, vagy kakukkfűmártás.

Tárkonymártás:

1 dl sós vízben megfőzzük a tárkonyt és az apróra vágott petrezselymet. 

A tojások sárgáját elkeverjük a tejföllel és egy lábasban folyamatosan kevergetve felmelegítjük. Egy tálban lehűtjük. A porcukrot elkeverjük a mustárral, cseppenként adagoljuk hozzá az olajat. Folytonos keverés mellett hozzáadjuk az ecetes reszelt tormát, a tojássárgáját, majd felöntjük a fűszeres lével és az egészet simára dolgozzuk. (Hal- és vadételekhez jól párosítható.)