Receptek

Az alábbi recepteket Kolimár Viktória készítette. Bővebben a www.diolevel.hu oldalon olvashatsz róla.

Vadhús

Legősibb táplálékunk a vadhús, mely jelentősen eltér a háziállatok és a nagyüzemi tenyésztésű vágóállatok húsától. Ezek a különbségek a zárt téri, mesterséges körülmények közötti tartásmódból és nagyon sokszor nem a faj igényeihez igazodó takarmányozásból erednek.

Fentiekből is következik, hogy a vadhús kifejezetten tápláló, nagyon magas biológiai és élvezeti értékkel bír. Magas a fehérjetartalma, zsírtartalma pedig jóval alacsonyabb a hizlalt háziállatokénál. A vadhús nagyobb mértékben tartalmaz ásványi anyagokat, rendkívül gazdag az úgynevezett ízadó kivonatanyagokban, ettől érezzük a vadhús jellemző, karakteres zamatát, ízét, illatát, amely a megfelelő elkészítéssel még jobban kiemelhető. A tenyésztett házi állományokkal ellentétben a vad húsa mentes az antibiotikumoktól, különböző gyógyszerektől, tápszerektől, hormonkészítményektől.

A vadhús elsőrangú, minőségi választás az alacsonyabb koleszterin-, zsír-, és energia- tartalma, valamint a jóval magasabb fehérje- és ásványianyag-tartalma miatt.

A vadhús száraz volta miatt tanácsos azt néhány napig páclében puhítani, lazítani, melynek során a hús puhul, szaftosodik, ízesedik. Egyaránt használhatunk száraz (olajos) és nedves (vizes) pácokat is. Mindkét esetben fontos a húst mindeközben hűtőben tárolni!