Vadkacsa pörkölt

(vörösboros), tarhonyával

Hozzávalók

  • 2 db vadkacsa
  • 2 ek. zsír
  • 20 dkg füstölt (nem főtt) kolozsvári szalonna
  • 2 db nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db paradicsom
  • 2 db paprika
  • 1 ek. paradicsompüré
  • őrölt fűszerpaprika
  • bors
  • majoránna
  • őrölt kömény
  • 2-3 dl száraz vörösbor
  • 350 g tarhonya

Elkészítés

A konyhakész vadkacsát alaposan megmossuk, majd feldaraboljuk.

Felhevített zsiradékban zsírjára pirítjuk a felkockázott füstölt kolozsvári szalonnát. Kivesszük a szalonnakockákat, a visszamaradó zsírban üvegesre pároljuk az apró kockákra vágott vöröshagymát. Megszórjuk őrölt fűszerpaprikával, gyorsan elkeverjük. 

Hozzáadjuk a paradicsompürét, a kockára vágott paradicsomot, paprikát, majd kevés vizet öntve alá zsírjára pirítjuk. Ezt a folyamatot még egyszer megismételjük.

Belerakjuk a darabolt vadszárnyast, sózzuk, jól elkeverjük. Újból kevés vizet öntünk alá és erős tűzön addig kevergetjük, míg zsírjára pirul le.

Vörösbort öntünk bele és mérsékelt tűzön pároljuk tovább. (Ha a folyadék elpárolog, mindig csak egy kevés vizet és/vagy vörösbort öntünk alá, hogy a hús saját levében pörkölődjön.) 

Ezután beletesszük a fokhagymát, fűszerezzük őrölt köménnyel, sóval, borssal és majorannával. A párolást addig folytatjuk, míg a hús teljesen megpuhul. 

Ha jó hosszú lével készítjük a pörköltet, miután a hús már megpuhult, belefőzhetjük a tarhonyát. Ilyenkor gyakran keverjük meg, nehogy a tarhonya leragadjon. Ha szükséges, folyamatosan pótoljuk a a tarhonya által felvett folyadékot. (Ha a pörkölt rövidebb lével készül, a tarhonyát külön is elkészíthetjük az ételhez.)