Tárkonyos őzragu leves

Hozzávalók

  • 80 dkg őzcomb
  • 2 nagy sárgarépa
  • 2 nagy petrezselyem gyökér
  • 1 kisebb karalábé
  • 1 kisebb zellergumó
  • 10 dkg füstölt mangalica szalonna
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 ek. liszt
  • 1 ek. mustár
  • bors 
  • szárított tárkonylevél 

a habaráshoz:

  • 2 púpozott ek. liszt
  • 4 ek. tejföl

a tálaláshoz:

  • citromkarika

Elkészítés

A zöldségeket meghámozzuk, megmossuk.

Az őzcombot alaposan megmossuk és egészen kis kockákra vágjuk. 

Egy nagyobb edényben zsírjára pirítjuk a felkockázott füstölt mangalica szalonnát, majd szűrőlapáttal kiszedjük és a visszamaradó zsiradékon üvegesre pároljuk az apró kockára vágott vöröshagymát.

Ezután rátesszük a karikára szelt, kockára vágott zöldségeket és erős lángon, gyakran megkeverve pirítjuk. Néhány perc után, amikor kissé elvesztik nyers színüket, megszórjuk két evőkanál liszttel és jól elkeverjük. Hozzáadjuk a kis kockára vágott őzcombot és annyi vízzel öntjük fel, ami az egészet ellepi. Sózzuk, borsozzuk, szárított tárkonnyal és egy evőkanál mustárral ízesítjük. A levest mérsékelt lángon készre főzzük. 

Amikor a hús és a zöldség is megpuhult, elkészítjük a habarást: a két evőkanál lisztet csomómentesre keverjük a négy evőkanál tejföllel. A habaráshoz adunk egy merőkanál meleg levest és jól elkeverjük. Ezt a folyamatot még egyszer megismételjük (hőkiegyenlítés), majd a forrásban lévő levesbe vékony sugárban öntjük a habarást, a leves folyamatos keverése mellett.

A levest jól összeforraljuk.

Tálaláskor a levest citromkarikával díszítjük.