Szegedi fácángulyás

Hozzávalók

  • fácán
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 3 db sárgarépa
  • 3 db gyökérzöldség
  • 1 kisebb zellergumó
  • 50 dkg burgonya
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db közepes paradicsom
  • 2 db TV paprika 
  • őrölt fűszerpaprika
  • bors
  • őrölt kömény
  • majoránna


Csipetke: 

  • tojás
  • 14-15 dkg liszt

Elkészítés

A gulyás készítéséhez megfelelő az idősebb fácán is.

A megtisztított fácánokat feldaraboljuk, alaposan megmossuk, majd leszárogatjuk. 

Abban az edényben, amiben majd a levest is főzzük, a kockázott kolozsvári szalonnát zsírjára sütjük. Szűrőlapáttal kiszedjük a szalonnát, a visszamaradó zsiradékon üvegesre pároljuk a vöröshagymát, megszórjuk őrölt fűszerpaprikával.

Beletesszük a felkockázott paradicsomot és paprikát, kevés vizet öntünk alá, majd zsírjára pirítjuk. Ezt a folyamatot még egyszer megismételjük. 

Beletesszük a darabokra vágott fácánt, felöntjük vízzel és mérsékelt tűzön, fedő alatt pároljuk.

Fűszerezzük sóval, borssal, őrölt köménnyel és egy kevés majorannával. Beletesszük a késsel összelapított fokhagymát és az előzőleg zsírjára pirított kolozsvári szalonnát is. Mérsékelt lángon addig főzzük a levest, amíg a hús teljesen megpuhul. 

Ekkor a húst szűrőlapáttal kiszedjük, kicsontozzuk, majd a húst visszatesszük a levesbe. Hozzáadjuk a felkockázott burgonyát és a felkarikázott / kockára vágott zöldségeket és a levest addig főzzük, amíg a zöldségek majdnem teljesen megpuhulnak.

Az utolsó néhány percben csipetke tésztát gyúrunk és a levesbe szaggatjuk / tépkedjük, majd a levest néhány perc alatt készre főzzük.

Tálaláskor adhatunk hozzá erős paprikát is.

(Csipetke helyett gyufatésztával is gazdagíthatjuk a levest.)