Fácánmell rántva

Hozzávalók

  • 6 db fácánmell
  • 3,5 dl tej
  • 8 gerezd fokhagyma
  • liszt 
  • tojás
  • zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez


Hasselback burgonya köret

  • személyenként: 2 db közepes burgonya
  • burgonyánként 1 tk. olívaolaj
  • kevés olvasztott vaj
  • szárított oregánó / vagy rozmaring
  • olívaolaj a tepsi kikenéséhez

Elkészítés

Az alaposan megmosott fácánmelleket éjszakára beletesszük a zúzott fokhagymával elkevert tejbe. (A tej mindenhol fedje a szeleteket. Hűtőben tároljuk!)

A szeleteket kivesszük a tejből, lecsepegtetjük, kissé leszárogatjuk, lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, majd bő, forró olajban szép pirosra sütjük. 

(Panírozás előtt lehet sózni a szeleteket, de akkor rögtön süssük is ki azokat, ne tegyük félre néhány órára, mert akkor a sótól a hús kissé levet enged, így a sütésnél a szeletek "ledobják" a bundát.)


Köretként Hasselback burgonyát készítettem hozzá. 

Elkészítés:

A burgonyákat meghámozzuk, megmossuk, megszárogatjuk, majd 3-4 mm-enként bevágásokat ejtünk a felületén úgy, hogy ne vágjuk át teljesen a burgonyát (de a vágás jó mély legyen).

Mindegyik burgonyát meglocsoljuk egy teáskanál olívaolajjal és megsózzuk. Olívaolajjal kikent tepsibe tesszük és előmelegített sütőben pirosra sütjük (kb. 40-50 perc, a burgonya méretének függvényében).

Amikor elkezd egy kis színt kapni, olvasztott vajjal elkevert oregánóval locsoljuk meg mindegyiket, visszatoljuk a tepsit a sütőbe és a kívánt szín eléréséig sütjük a burgonyákat.

Kívül ropogós, belül pedig vajpuha lesz.

Gazdagíthatjuk sajttal, füstölt szalonnával, kolbászkarikákkal, hagymával, stb.